KDU.breadcrumbs.homeKalendář Archiv VOLBY 2018 VOLBY 2018 Litoměřice INFORMACE A ČLÁNKY Rozhovor s kandidátkou č. 3 Zdeňkou Kirbsovou, za KDU-ČSL pro komunální volby v Litoměřicích

Přidáno 2. 10. 2018
Ilustrační foto
Přinášíme Vám rozhovor s kandidátkou č. 3 Zdeňkou Kirbsovou, povoláním účetní a PR, členkou Místní organizace KDU-ČSL Litoměřice. Zdeňka kandiduje do zastupitelstva poprvé, zato s nadšením. Také jí jsme položili otázky ohledně její kandidatury:
Rozhovory s kandidáty KDU-ČSL v komunálních volbách v Litoměřicích

Přinášíme Vám rozhovor s kandidátkou č. 3. Zdeňkou Kirbsovou, povoláním účetní a PR, členkou Místní organizace KDU-ČSL Litoměřice. Zdeňka kandiduje do zastupitelstva poprvé, zato s nadšením. Také jí jsme položili otázky ohledně její kandidatury:

1. Co vás vedlo k tomu, abyste přijala kandidaturu za KDU-ČSL?
- Od roku 2015, kdy jsem se stala členkou KDU-ČSL v místní organizaci v Litoměřicích, se snažím být její aktivní a platnou součástí. Moje členství je vlastně zásluhou kamaráda – řekl, pojď k nám, do lidové strany, myslím, že se tam hodíš 😊 a tak jsem tu! Vlastně to nějak přirozeně vyplynulo z mých aktivit, které byly veřejné, pro farnost. Ráda jsem se zapojila i do politiky, myslím, že to určitě dává smysl, když se člověk nadchne a něčemu věří, dokáže za tím jít i přes určité překážky. Prostě námořníkem se člověk na klidné vodě nestane 😊

2. Zajímáte se aktivně o dění v komunální politice a v celostátní politice?
- Komunální politika se od celostátní liší v tom, že je opravdu v naší bezprostřední blízkosti, je vidět v opravených chodnících, dětských hřištích, školách našich dětí, v jejich volnočasových kroužcích, v rozvoji sportovišť, v péči o sociálně slabé, nemocné, týká se každého z nás – ano, i vás, co čtete tenhle rozhovor!
Zajímám se aktivně, co se našem městě děje, pozoruji projednávání v zastupitelstvu města, ale ráda bych tím zájmem nakazila víc lidí. Mám dojem, že občané radnici vnímají možná jako trochu vzdálenou, mají dojem, že až tam jejich hlas není slyšet. Že jsou pro politiky důležití jen v období voleb. Stejně tak sleduji i celostátní politiku, a opět poměrně rezignovaný postoj velké části lidí k této situaci. Mrzí mne to a ráda bych to změnila. Chci, aby lidé opět získali důvěru jak v politiku komunální, tak i tu celostátní.

3. Co byste z programu KDU-ČSL pro komunální volby v Litoměřicích vyzdvihla, co Vám je nejbližší?
- Podle mého názoru pro budování všech cílů, o které společně jde v jakékoli skupině, je zásadní úroveň komunikace mezi jejími členy. Proto se mi líbí zájem usilovat o rozproudění komunikace mezi občany a zastupiteli, protože tento funkční komunikační proud považuji za zásadní prostor pro vznik a rozvoj nových vizí a plánů pro rozvoj našeho města. Takovou líheň nápadů 😊 Takové líhně jsou přece mnohdy cennější, než nějaké obtížně vybudované plány… Občané jsou prostě důležití, a to nejen v době voleb. Měli by vnímat a uvědomit si, že zastupitelé jsou zde pro ně.

4. Co se Vám v našem městě líbí a proč?
- Naše město není jen krásným místem pro život, ale je také živým organismem, ve kterém se odehrávají životní příběhy každého z nás. Je zde prostor jak pro klidný městský život, tak i pro vycházky a aktivity v přírodě. Mám velkou radost z toho, že v našem městě je vůle a podpora pro sociální a zdravotní služby, jsou zde na velmi dobré úrovni. Je dobře, že se rozvíjí a určitě ještě poroste podpora volnočasových aktivit pro děti, investice do školství. Jsem ráda za množství kulturních a společenských akcí, které se ve městě konají. Mnohdy ani nevím, kam jít dříve, zda na koncert či na besedu do knihovny 😊. V neposlední řadě je to město, kde jsem se narodila a strávila většinu svého života. Miluji toto město, lze říci, že znám téměř všechna jeho zákoutí, pamatuji si snad i to, ve které ulici to jak voní, jak město vypadá zalité sluncem, a také jak pocukrované sněhem, jaká je atmosféra, když lidé spěchají na půlnoční. Prostě je to má srdeční záležitost.💛

5. Jaké jsou Vaše osobní aktivity a co považujete v našem městě za důležité a potřebné pro lidi Vaší generace?
- Mé osobní aktivity se odvíjejí vlastně hlavně od toho, že jsem součástí naší litoměřické farnosti. A to nejrůznějšími způsoby… zpívám v Chrámovém sboru, působím ve farní radě, spoluorganizuji již šestým rokem Noc kostelů v Litoměřicích – to je opravdu krásná a již pravidelná součást kulturního dění v Litoměřicích, chystáme přednášky, teď nedávno i naučnou i výstavu o životě kardinála Berana. Myslím, že je velmi důležité propojení života farnosti spolu s městem, že nejsme samostatným ostrovem. Duchovní rozměr v životě považuji za velmi důležitý, je to jakési ukotvení nejen v dnešní době, je to dobrý směr, kterým se lze vydat. Jsem ráda, že se ve městě rozvíjí nabídky kulturních akcí na vysoké úrovni. Vždy obdivuji také naše litoměřické pěvecké sbory, se kterými mám tu čest a radost přímo spolupracovat při Noci kostelů. Jak už jsem řekla, považuji za důležité, aby se lidé nebáli potkávat – nejen na chvilku u pískoviště, ale bylo by třeba moc pěkné, kdyby mohly vznikat příjemnější prostory pro setkávání lidí, například menší komunitní centra – hlavně uprostřed velkých sídlišť. Jako maminka a sportovní typ se snažím se svou dcerkou vyrážet na výlety na kole. Vítám, že se okolí Litoměřic pro cyklisty i další sportovce a rodiny s dětmi velmi zlepšilo, zejména směrem k Labi, ale ještě stále je trochu adrenalin se k nim z opačného konce města s dětmi dostat. Také ostatní okrajové části města by měly doznat zlepšení, považuji za velmi důležité, aby lidé o víkendech mohli vyrazit jakýmkoli směrem na příjemnou procházku či výlet do blízkého okolí, a přitom jít po pěkné cestě a časem si sednout i na lavičku.
— s uživateli Zdeňka Kirbsová.