KDU.breadcrumbs.homeKalendář Archiv 2017 Volby 2017 K volbám 2017 Dopadne - nedopadne (zamyšlení k volbám)
Zpět

Dopadne - nedopadne (zamyšlení k volbám)

Přidáno 14. 10. 2017
Ilustrační foto
Autorský článek Z. Kirbsové
Nic neriskovat, do ničeho se nehrnout, nevybočovat, nevyčnívat... tak to se mi většinou nedaří. Snad prý je výhodnější počkat si pěkně za větrem, jak to všechno dopadne. Ano, dopadne, to je právě to, oč tu vlastně běží - dopadne to na nás, ale ne jen tak samovolně, ale v důsledku našich postojů, podle toho, jak se chováme a jak se zachováme v tom kterém rozhodujícím okamžiku našich životů.
Chceme nebo nechceme být strůjci své budoucnosti, jejími architekty, kladeči kolejí, po kterých naše budoucnost bude nadále směřovat? Čeká nás totiž jedna velmi významná výhybka - budeme v této situaci spíše těmi, kteří stojí či ovlivní situaci v kabině strojvůdce, nebo jsme jen cestujícími ve vlaku, který nás veze, ale bez naší vůle?
Ten vlak se už rozjel a nabral svou cestovní rychlost. Teď se možná u výhybky hádají, kterým směrem vlastně vlak nasměrovat, nebo v kabině strojvedoucího zavládl zmatek, zda zvolit levou či pravou směrovku cesty a někteří dokonce budou vystupovat. Máte dojem, že vlak snad může vykolejit?
Zatím tomu tak není, ale v budoucích dnech bude u výhybek velmi rušno, a strojvůdci se budou střídat. Myslím, že v tuhle chvíli bude lépe, když vás začne zajímat, kdo vlastně bude v tomto vlaku v kabině strojvůdce a kam pojede právě tenhle náš vlak, ve kterém sedíme všichni.
V dnešní době, kdy se rozhořčujeme někdy nad tím, proč si nežijeme jako v Německu, že ten Brusel nám pořád nerozumí a my nerozumíme jemu, že ten náš uherák není tak uherský jako v Drážďanech... prosím, soustřeďme se na to - že je potřeba i právě v tomhle kontextu uvažovat o budoucnosti - uvědomit si, že v Evropě je nám lépe, než by nám kdekoli jinde bylo, že Evropu a její nastavení těžko můžeme změnit, jestliže přestaneme být její součástí, že kvalitu potravin určujeme my, kdo je vybíráme a nakupujeme. Co nám vlastně slibují ti, kteří nám radí ven z Evropy, kterým směrem se má naše republika vydat? Jaký scénář existuje pro daný okamžik, jestliže nastane tato situace? Proč bychom měli zahazovat léta hledání a práce při sjednocování Evropy? Myslím, že žádní rozumní lidé, jestliže jim vlastní dům v některých dílčích částech nevyhovuje, ho nezbourají a nezačnou stavět nový. Snažme se o to, abychom mohli tenhle dům svou iniciativou vylepšovat, nikoli ho bourat a opouštět.
To stejné je i v naší zemi - proč bychom se neměli pokusit v naší republice, pro naše děti a jejich i naši budoucnost, zodpovědně nastavit lepší zřízení, lepší hospodaření a lepší oceňování a podporu potřebným a pracovitým lidem? Proč nevylepšit situaci rodin, které se snaží o své děti postarat, umožnit jim vyšší příjmy? Proč nezlepšit hospodaření s prostředky na státní sociální politiku? Je třeba myslet na staré a stárnoucí lidi, jakým způsobem a z jakých zdrojů zajistit jejich péči, o nemocné, nastavení péče o tyto osoby do budoucna. Proč se nesnažit změnit nastavení dávek tak, aby byly skutečně dobře a spravedlivě rozděleny a pomáhaly tam, kde mají a naopak aby na jejich základě nemohl vznikat byznys s chudobou a tím zbývalo více financí také na opravdu potřebné výdaje pro skutečně nemohoucí a slabé?
Ani v běžném životě se většina z nás nestává vůči zítřku, vůči dalším dnům lhostejnými, zajímá nás, co nás čeká, jestliže zvládneme další den, jak budeme trávit dál svůj život - staráme se o to, aby se nám dařilo dobře, snažíme se to ovlivnit jak svou prací, tak svým jednáním. A jednou z velkých možností, jak budoucnost můžeme změnit, je - že půjdeme k volbám. Každý hlas se počítá.
Je tu tedy ještě další možnost - posuďte sami, zda výhodnější - počkat si pěkně za větrem, jak to všechno dopadne. Dopadne - nedopadne?